Coast Portland

Drie generaties kwaliteit en innovatie
Henry W. Brands – de eerste van drie generaties van de Brands-familie tot nu toe – richtte “Coast” op als fabrikant en distributeur voor messen in 1919 in Portland.

Henry W. Brands werkte vele jaren als verkoopmanager voor een grote huishoudelijke keten in het Midwesten van de Verenigde Staten. In deze rol toerde hij door het noordwesten van de Verenigde Staten en ontdekte dit deel van het land als een land van kansen. In 1915 verhuisde hij uiteindelijk naar Portland, Oregon en bleef hij werken als verkoopmanager. Gedurende deze tijd ontving Henry W. Brands talrijke verzoeken voor speciale messen, zoals fileermessen voor de zalmvissers in het noordwesten en messen voor de houthakkers. Henry W. Brands was ervan overtuigd dat hij de juiste man was om deze messen te leveren en besloot het bedrijf “Coast” op te richten als een van de eerste nationale mesfabrikanten.

Henry W. Brands richtte zijn bedrijf op in de buurt van de Willamette-rivier in het centrum van Portland. Het hoofdkantoor van Coast ligt nu in de buurt van de internationale luchthaven van Portland. De producten worden over de hele wereld verkocht.

Henry W. Brands combineert zijn eigen ontwerp, productbeheer, verkoopbeheer en boekhouding. Hij werkte hard aan succes, reed van winkel naar winkel met een vol busje en kwam niet terug totdat zijn messen waren verkocht. De volgende jaren waren moeilijk en Coast bleef een klein, gespecialiseerd familiebedrijf. Tijdens de recessie in de jaren 1930 en de Tweede Wereldoorlog was het moeilijk om geschikt materiaal te verkrijgen omdat het meeste staal nodig was voor de oorlog. Kort na de oorlog kwamen zijn tweelingzoons Henry en Dwane bij het bedrijf. Deze extra ondersteuning maakte het mogelijk om de productie en distributie van de Coast-producten aanzienlijk uit te breiden. Aan het eind van de jaren 40 en 50 breidde het assortiment van Coast enorm uit en omvatte het onder andere: Producten uit Duitsland (“Made in Germany”), Zwitserland en Japan.

Al snel werd het bedrijf overgedragen aan zijn zoon, Henry Brands Jr. In die tijd groeide de reputatie van hoogwaardige producten en innovatieve verkoopdisplays. Aan het eind van de jaren zeventig trad David, de jongste zoon van Henry Brands Jr., toe tot het bedrijf. Samen konden ze de distributie in de VS drastisch uitbreiden en de productiemogelijkheden verhogen. Nieuwe productieprocessen zijn geïntroduceerd, b.v. het gebruik van plastic met hoge dichtheid voor handgrepen, nieuwe gemakkelijker om roestvrij stalen messen te slijpen en het gebruik van aluminiumlegeringen.

Coast werd al snel een pionier in multitools. David Brands ontwierp en ontwikkelde een nieuwe reeks multifunctionele zakgereedschappen. Ze bestonden uit een tang, schaar, schroevendraaiers, moersleutels, zagen, messen en andere gereedschappen. Alle gereedschappen waren klein, compact en gemakkelijk te transporteren. Vandaag is Coast een van de grootste fabrikanten van multitools en zet het zijn eigen traditie voort door andere innovatieve producten te ontwikkelen, zoals de Coast LED-zaklampen. Deze nieuwe LED-zaklampen maken gebruik van de nieuwste LED-technologieën en gepatenteerde reflectorsystemen om enkele van de helderste en meest energiezuinige lampen te maken die op de markt verkrijgbaar zijn. Coast lampen kunnen tot 100.000 uur licht leveren met dezelfde chip. Er zijn geen gloeilampen die kunnen breken of waaien. De lampen van Coast zijn de nieuwe standaard op het gebied van zaklampen.

Van gespecialiseerde leveranciers van messen tot multitools tot fabrikanten van innovatieve LED-producten, Coast-producten worden wereldwijd erkend en bewonderd vanwege hun hoge kwaliteit en duurzaamheid. Coast-producten zijn verschillende keren getoond voor het Amerikaanse Olympische team, VS Air Force Thunderbirds squadron, de NFL, de VS Navy Blue Angels, U.S. Leger, de Navy Seals, de CIA en de FBI geselecteerd.

Tegenwoordig heeft Coast een distributienetwerk met meer dan 10.000 bases in de VS alleen en meer in meer dan 30 landen. Coast is uitgegroeid van een gespecialiseerde leverancier van messen tot een van ’s werelds toonaangevende bedrijven voor het ontwerpen, ontwikkelen en distribueren van hoogwaardige, innovatieve productlijnen.